АНТИПОМІЩИЦЬКІ АКЦІЇ В КАМ’ЯНСЬКІЙ ВОЛОСТІ У 1917 р.

Автор(и)

  • Олександр Мушта

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-2595.2/44.184666

Ключові слова:

Українська революція 1917–1921 рр., родина Давидових, антипоміщицькі акції, селянські маси, Кам’янка

Анотація

Анотація. У дослідженні висвітлено витоки і початок революційних подій в Україні 1917–1921 рр., описано систему владних розгалужень стартового етапу революції, охарактеризовано хронологію виступів селянських мас проти об’єктів поміщицької власності Кам’янської волості у 1917 р. Мета дослідження – охарактеризувати селянські виступи проти поміщиків у с. Кам’янка та навколишніх населених пунктах Кам’янської волості Чигиринського повіту, Київської губернії упродовж 1917 р. Методологія основою дослідження є принципи історизму, об’єктивності та діалектичного взаємозв’язку процесів і явищ у суспільстві, застосування яких дало можливість переосмислити тогочасні події та дійти до важливих узагальнень. Зокрема, при написанні роботи використовувався порівняльно-історичний метод, що уможливив простежити і порівняти історичні явища у відповідних конкретно-історичних умовах і стадіях їхнього розвитку; логічний, ретроспективний та статистичний – послужили для аналізу історичних процесів у кінцевій стадії їх розвитку, формулювання висновків за їх наслідками. Наукова новизна. У дослідженні вперше висвітлені окремі факти та події з історії Кам’янки 1917 р., які раніше не були доступні для науковців та істориків. Це пов’язано із появою у фондах Кам’янського заповідника унікального епістолярного джерела – «Щоденника Маріанни Давидової». Авторка цього щоденника була дружиною останнього власника містечка – Льва Олексійовича Давидова. Означене джерело потрапило до фондів як дар від правнуків Маріанни – Річарда Вайса та Роксани Вагнер – мешканців США, які відвідали Кам’янку у 2011 р. Висновки – революційна хвиля та пов’язані з нею грабунки і розбої в Кам’янці викликані владним хаосом в результаті розпаду Російської імперії та популістськими закликами різних соціалістичних течій, які вбачали у власниках найбільшу загрозу пролетарському люду. Масовість антипоміщицьких рухів протягом 1917 р. зростала, що і призвело до різного роду безчинств, у результаті чого постраждали і багато невинних. Власники Кам’янського маєтку – родина Давидових – через революційні протистояння покинули містечко та більше ніколи вже сюди не повернулися.

Біографія автора

Олександр Мушта

завідувач музею О.С. Пушкіна і П.І. Чайковського, Кам’янський державний історико-культурний заповідник, 5, вул. Декабристів, м. Кам’янка, Україна, індекс 20801 (uamatherland@gmail.com)

Посилання

Davydova, M. (n.d.). Kamenka. Dnevnik [Kamenka. A diary]. Fondy Kamianskoho derzhavnoho istoryko-kulturnoho zapovidnykaKamansky State Historical and Cultural Reserve Funds (inv. № 3097 n/d) [in Russian].

Liashko, Yu.Yu. (2009). Revoliutsiini podii 1917–1921 rr. na Kamianshchyni [The revolutionary events of 1917–1921 in Kamianshchyna]. In O. Shamrai, H. Taran, L. Bondarenko, O. Vietrov, Yu. Liashko, & T. Chupak, Misto na skeliastykh berehakh Tiasmynu – The city on the rocky shores of Tyasmin (pp. 53–57). Cherkasy: Vertykal [in Ukrainian].

Subtelnyi, O. (1993). Ukraina: istoriia [Ukraine: history]. (Yu.I. Shevchuk, Trans.). Kyiv: Lybid [in Ukrainian].

Khronika istoriko-revoliutcionnykh sobytii na Cherkashchine (1917–1920 gg.) [Chronicle of historical and revolutionary events in Cherkasy (1917–1920)]. (1987). Gosudarstvennyi arkhiv Cherkasskoi oblastiCherkasy Region State Archives. Cherkassy [in Russian].

Chyhyrynski Visty [Chigirinsky news]. (1917a, November 13) [in Ukrainian].

Chyhyrynski Visty [Chigirinsky news]. (1917b, November 20) [in Ukrainian].

Chyhyrynski Visty [Chigirinsky news]. (1917c, December 18) [in Ukrainian].

Shkaliberda, M.A. (1987). Narostannia revoliutsiinoi khvyli. Proholoshennia radianskoi vlady [The rise of the revolutionary wave. Proclamation of Soviet power]. Trudova SlavaLabor Glory, 51 (7460), p. 3 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-19

Номер

Розділ

Статті