СТРУКТУРА ТА КОМПЛЕКТАЦІЯ МІСЬКИХ ВІДДІЛІВ НКДБ-МДБ В ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ У 1944–1947 рр.

Автор(и)

  • Микола Москалюк
  • Роман Пирожишин

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-2595.4/46.215323

Ключові слова:

НКДБ, МДБ, відділ, відділення, освіта, комплектація

Анотація

Анотація. У статті на основі історичних першоджерел та монографій досліджено структуру міських відділів Народного комісаріату державної безпеки та Міністерства державної безпеки (далі НКДБ-МДБ) в Тернопільській області, описано їх структурну трансформацію. Дано кількісну та якісну характеристику кадрового складу відділів НКДБ-МДБ, виділено основні тенденції і закономірності у виборі працівників, проаналізовано національну приналежність, а також освітній рівень. Мета дослідження окреслити структуру та її трансформацію, дати характеристику комплектації міських відділів НКДБ-МДБ у Тернополі, Кременці та Чорткові у 1944–1947 рр. Методологія дослідження опирається на принципи об՚єктивності, історизму. Було застосовано історико-порівняльний метод, що дав можливість простежити і порівняти структуру НКДБ-МДБ на усіх стадіях трансформації та розвитку. А також методи статистики, аналізу і синтезу, які послужили для кількісної та якісної характеристики кадрів, систематизації отриманих результатів. Наукова новизна полягає у тому, що вперше здійснено дослідження структури та комплектації міських відділів НКДБ-МДБ у містах Тернопіль, Кременець і Чортків. Висновки – після відновлення міських відділів НКДБ у 1944 р. спостерігалась гостра нестача кваліфікованих кадрів, подекуди відділи були заповнені лише на 50 %, а на роботу брали осіб, що закінчили лише кілька класів школи. Відділ та відділення комплектували шляхом переведення українців зі східних областей УРСР, росіян та білорусів. Варто відзначити, що у 1945 р. ситуація з наповненням кадрів поліпшилась, кількість працівників у середньому збільшилась на дві особи у керівному складі. У 1946 р. пройшла реорганізація НКДБ СРСР в Міністерство державної безпеки СРСР, до якого було приєднано і ГУКР «Смерш». У перших штатних розписах після реорганізації ми спостерігаємо реструктуризацію другого відділення, що входило до складу міських відділів, було утворено відділення контррозвідки та пошуку і оперативне відділення. З 1946 р. комплектація відділів та відділень поліпшується, як кількісно, так і якісно. Вільні посади стали рідкістю, а освітній рівень працівників зріс. Тенденція на підвищення якості кадрів збереглась і в 1947 р.: так, працівників, що закінчували лише кілька класів школи, у штатних розписах уже не було. Варто звернути увагу на відділення 2 – Н у складі Чортківсьго відділу, якого не було згідно зі штатним розписом 1946 р.

Біографії авторів

Микола Москалюк

доктор історичних наук, професор кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук, Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка, вул. Максима Кривоноса, 2, м. Тернопіль, Україна, індекс 46000 (Moskalyuk.mykola@gmail.com)

Роман Пирожишин

аспірант кафедри історії України, археології та спеціальних галузей історичних наук, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, вул. Максима Кривоноса, 2, м. Тернопіль, Україна, індекс 46000 (roman.pyrozhyshyn@gmail.com)

Посилання

Bilas, I. (1994). Represyvno-karalna systema v Ukraini 1917–1953 rr. [Repressive and punitive system in Ukraine 1917–1953]. Kyiv: Lybid [in Ukrainian].

HDA SBU TO – Haluzevyi derzhavnyi arkhiv SBU v Ternopilskii oblasti [Sectoral state archive of the Security Service of Ukraine in Ternopil region] [in Ukrainian].

Petrov, N. (2010). Kto rukovodil organami gosbezopasnostі 1941–1954 rr. [Who headed the state security agencies 1941–1954 pp.]. Moskva: Zvenya [in Russian].

Khaustov, V. (Ed.). (2007). Lubyanka. Stalin i MGB SSSR. Mart 1946 – mart 1953: dokumenty vysshikh organov partiynoy i gosudarstvennoy vlasti [Lubyanka. Stalin and the USSR Ministry of State Security. March 1946 – March 1953: Documents of the highest bodies of party and state power]. Moskva: MFD Materik [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-02

Номер

Розділ

Статті