CONFECTIONERY IN UKRAINE: ADOPTION OF EUROPEAN FOOD TRADITION

Автор(и)

  • Nadіya Levytska
  • Olga Kotsiubanska

DOI:

https://doi.org/10.24919/2312-2595.3/45.203978

Ключові слова:

кондитерська галузь, харчові традиції, солодощі, індустріальна революція, трансформація

Анотація

Анотація. Мета дослідження проаналізувати адаптацію європейських харчових традицій в Україні на прикладі  історичного розвитку кондитерської галузі. Методологія дослідження – принцип історизму, який допоміг нам послідовно розкрити шляхи передачі та трансформацію харчових традицій. Наукова новизна полягає у з’ясуванні типу перетворень, якості та характеру запозичень, прикладів місцевої адаптації та їх історичного підґрунтя. Висновки. 1. Визначну роль в адаптації відіграв промисловий переворот, котрий потребував масового споживача та, зрозуміло, міг забезпечити дешевими аналогами традиційних солодощів. 2. Сировинне підґрунтя для розвитку галузі сформувалося лише у ході ХІХ ст. 3. Розташування України на перехресті геополітичних інтересів сформувало різні сфери впливу, і, відповідно, розмаїття регіональних солодощів, що пізніше збереглося і у фабричному асортименті. Так, панування Османської імперії у Північному Причорномор’ї попри реколонізацію цього регіону після російсько-турецьких війн зберегло традиції східних солодощів у культурі українського Півдня. 4. На основі аналізу архівних документів та періодичних видань охарактеризовано асортимент кондитерських фабрик України що дало підставу порівняти їх із відповідним асортиментом фабрик європейських, прослідкувати сплетіння місцевої харчової традиції та її поєднання із загальноєвропейськими традиціями, як, наприклад, українська адаптація бісквіту та традиції вживання вторинних злаків при формуванні рецептури пряника українського в порівнянні із польськими та англійськими аналогами цього виробу. 5. Проведено аналіз запровадження і розповсюдження інновацій на прикладі технології шоколаду, що одночасно набув поширення у Західній Україні та Польщі, просуваючись від Відня як тогочасного центру кондитерських інновацій. Водночас перехід від фабрично-мануфактурної, до фабричної стадії розвитку галузі проходив у Західній Україні значно важче, позаяк зумовлювався аграрно-сировинним спрямуванням цього регіону у структурі Австро-Угорської імперії.

Біографії авторів

Nadіya Levytska

доктор історичних наук, професор, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, індекс 01033 (nadejda_ist@ukr.net)

Olga Kotsiubanska

кандидат історичних наук, доцент, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, індекс 01033 (tandermind@ukr.net)

Посилання

Adamson, M. (2004). Food in Medieval times. London: Greenwood Publishing Group.

Biscuit. (2019). Oxford Living Dictionaries. Retrieved from https://en.oxforddictionaries.com/definition/biscuit.

Bobecka, P. (2012). Pierniki toruńskie w historii i w podaniach lokalnych [Torun gingerbread in history and in local recipes]. Rocznik Torunski ‒ Toruń Yearbook, 39, 15‒42. Retrieved from http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Rocznik_Torunski/Rocznik_Torunski-r2012-t39/Rocznik_Torunski-r2012-t39-s15-42/Rocznik_Torunski-r2012-t39-s15-42.pdf [in Polish].

DAK – Derzhavnyi arkhіv m. Kyieva [State archive of Kyiv] [in Ukrainian].

DAKhO ‒ Derzhavnyi arkhiv Kharkivskoi oblasti [State archive of Kharkiv] [in Ukrainian].

DALO ‒ Derzhavnyi arkhiv Lvivskoi oblasti [State archive of Lviv] [in Ukrainian].

David, E. (1977). English Bread and Yeast Cookery. London: Penguin Books Ltd.

Fontaniy, Ye. (2009). Polakomites Balabukhami [Enjoy Balabuch]. Sladkiy Kiev: sbornik Kraevedcheskikh statey ‒ Sweet Kiev: a collection of local lore articles (pp. 77‒78) [in Russian].

Fundukley, І. (1852). Statisticheskoe opisanie Kievskoy gubernii [Statistical description of the Kyiv province]. (Vol. 3). Saint Petersburg: Tip. MVD [in Russian].

Kharkovskaya gubernskaya zemskaya uprava [Kharkiv provincial land administration]. (1917). Materialy po otsenke fabrik i zavodov Kharkovskoy gubernii ‒ Materials for the evaluation of factories in Kharkiv Province. Kharkiv: Pechatnia S. Yakovleva [in Russian].

Montanari, M. (2008). Food is culture. Enterprise and society, 9 (2), 368‒370. doi: 10.1093/es/khn039.

Montanari, M. (2009). Golod i izobilie: istoriya pitaniya v Yevrope [Starvation and welfare: history of food in Europe]. Saint Petersburg: Aleksandriya [in Russian].

Pokhlebkin, V. (1975). Vse o pryanostyakh [All about spices]. Moscow: Pishchevaya promyshlennost [in Russian].

Rybakov, B. (1982). Kievskaya Rus i kievskie knyazhestva [Kyiv Rus and Kyiv principalities]. Moscow: Nauka [in Russian].

Tolochko, P. (1980). Kiev i kievskaya zemlya [Kyiv and Kyiv land]. Kiev [in Russian].

TsDIA Ukrainy ‒ Tsentralnyi Derzhavnyi istorychnyi arkhiv Ukrainy, m. Lviv [Central State Historical Archive of Ukraine, Lviv] [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-26

Номер

Розділ

Статті